Sköter du om ditt lackerade trägolv kommer det att hålla sig snyggt under mycket lång tid. Det ska till rejäla skador för att det ska behöva bytas. Däremot kan reparationer och golvslipning behöva göras.
- Stoppa grus och väta
Ett allmänt råd är att minska påfrestningarna på golvet. Trägolv gillar inte grus (som skapar repor när gruset fastnar under skorna) samt väta (som gör att träet sväller). Det man därför ska investera i är en riktigt stor och bra dörrmatta. Detta vid alla entréer. Det är lätt att tänka på det vid huvudentrén men tänk även på hur ofta som altandörren används på sommaren. Minimera helt enkelt mängden grus och väta i bostaden.
- Städmaterial och tips
Om det kommer väta på trägolvet så ta för vana att torka upp det direkt. Blir det fläckar är det även en fördel att ta bort dessa direkt och inte vänta till ett senare tillfälle. För att minimera risken för repor bör även möbeltassar användas.
Dammsug alltid innan torkning sker på golvet. Om torkning innan golvslipning behöver ske så använd gärna en microfiberduk. Dessa behöver bara fuktas minimalt innan de används. Om rengöringsmedel ska användas så välj enbart svagt rengöringsmedel och blanda i en mindre dosering i vattnet. Eftersom golvet inte tycker om väta ska aldrig våta rengöringsmetoder användas.
Om rengöringsmedel som exempelvis T-sprit eller tinner används så var mycket försiktig och använd det i mindre mängd. Det är vätskor som kan skada trägolvet.
- Räkna med att träet rör sig
Trä är ett levande material som påverkas av både luftfuktighet och värme. Det betyder att golvet kan svälla på sommaren och minska något under vintern. Överlag är det inget man behöver tänka på men man ska vara medveten om det om man själv monterar golvet så det ges möjlighet att svälla.
- Renovering – Slipa delar eller hela golvet
En fördel med trägolv, mot andra material, är att golvet kan renoveras ett flertal gånger och återfå sin lyster. Det enda som krävs är att det återstår en tillräckligt bra slityta att slipa. Vid golvslipning så sker detta generellt över hela golvet. Är det en mindre skada så att en golvslipning enbart behöver ske på ett enda ställe passar man ändå på att slipa hela ytan. Framförallt sker detta eftersom ytan annars kommer få olika färgnyanser. Dessutom är det lika bra att fräscha upp hela golvet när man ändå är igång med slipmaskinen.
Golvslipning är däremot ”sista” utvägen. Kan man laga golvet på annat sätt är det billigare och enklare. Ett exempel är mindre repor eller skador kan renoveras med träpasta. Nackdelen med detta är att nya renoveringar kan tydligt synas mot de andra delarna av golvet.
Är det smårepor kan man däremot testa att göra en golvslipning enbart på skadan, då med ett slippapper. Börja med ett mycket fint papper. Ges inte önskat resultat kan lite grövre slippapper användas. Går däremot inte repan eller missfärgningen bort är det golvslipning med maskin som är det enda alternativet.
- Förbättra lacken
För att skapa ett tydligt skydd underhållslack användas 1 – 2 gånger varje år. Detta lack har inget vax vilket medför att man kan överlacka det vid senare tillfällen och därmed förbättra skyddet.
Fakta: Golvbranschen.se