Posted on

Anlita en flyttfirma med F-skatt 

Funderar du på att anlita en flyttfirma i samband med din flytt eller har du kanske redan bestämt dig för att anlita en, men ännu inte valt företag? Då är du långt ifrån ensam. Att ta hjälp med flytten är idag standard för de allra flesta, just eftersom det är en klurig process som är tidskrävande och inkluderar många tunga lyft. 

När du ska anlita en flyttfirma för första, andra eller tredje gången finns det många saker som är viktiga att tänka på. Här måste du se till att flyttfirman är professionell och seriös som flyttfirmaistockholmslän.se, men också att den har trygga försäkringar och kan erbjuda RUT-avdrag. En av de främsta orsakerna till att populariteten för flyttfirmor har vuxit så mycket är trots allt möjligheten att använda sig av RUT-avdraget, eftersom den gör flytten billigare. Dock är det få som kommer ihåg vikten av att kontrollera flyttfirmans F-skatt och det är det vi ska titta närmare på här. 

 

Vad är F-skatt? 

Kort och gott kan man säga att F-skatt är en typ av skatt som betalas av företag och människor med näringsverksamhet. F-skatten innebär att det är företagaren själv som betalar sina egenavgifter såväl som skatter på de inkomster som företaget har. Både egenföretagare såväl som ekonomiska föreningar och aktiebolag använder sig normalt av F-skattesedeln. 

 

Varför är F-skatt hos flyttfirmor viktigt? 

När du ska anlita en flyttfirma stockholm är det mycket viktigt att du kontrollerar så att företaget är registrerade för F-skatt och det finns flera orsaker till varför. Som kund kommer du att kunna dra nytta av många fördelar som F-skatten ligger bakom, t.ex. möjlighet att använda sig av RUT-avdraget. Som tidigare nämnts är RUT-avdraget ett avdrag som du kan använda dig av för att sänka dina kostnader i samband med att du anlitar en flyttfirma för din flytt. RUT-avdraget utdelas av Skatteverket och ger dig totalt 50 % reducering på arbetskostnaden, t.ex. för packning, lossning, transport och flyttstädning. 

 

Anlita utan F-skatt 

Det är inte alla flyttfirmor som betalar F-skatt och då är det viktigt att ha koll på vad som gäller. Vi rekommenderar att du avstår från dessa företag, men om du mot all förmodan väljer att anlita utan F-skatt bör du veta vad det innebär.  

  • Om flyttfirman inte är registrerad för F-skatt kommer du inte att kunna använda dig av RUT-avdraget. Det innebär att du inte kan sänka dina kostnader utan kommer få betala det totala beloppet själv. 
  • Om du anlitar en flyttfirma utan F-skatt är det du som kommer stå som arbetsgivare. Du har således “anställt” företaget för ett uppdrag och behöver betala därefter. Det innebär att det är du som kund som kommer få betala flyttfirmans egenavgifter och skatter och det kan stå sig dyrt. Du förlorar både möjligheten att använda RUT-avdrag och får dras med extrautgifter.