Tips när du får hjälp med elen

Att genomföra elarbeten i det egna hemmet kan vara väldigt farligt, och är inget man ska göra om man saknar kunskaper. Små saker, som att byta lampor och säkringar, klarar dom flesta av utan problem men för större elarbeten finns lagar och regler att förhålla sig till, så att man får ett säkert hem. Innan man anlitar en firma finns det några saker som är bra att tänka igenom innan man bestämmer sig.

Olika typer av elektriker
Elbranschen är bred och det finns flertalet yrkesroller. För den som ska anlita en elektriker till hemmet behöver man någon som passar för att utföra just det jobbet, och oftast gäller det då en installations- eller serviceelektriker. Se över utbudet på orten där du bor och fundera över vilka som lämpar sig för att utföra det önskade arbetet.

Välj en auktoriserad firma

När det kommer till elinstallationer och valet av firma är det viktigt att se till att den man tänkt anlita är auktoriserad. För att bli auktoriserad elektriker krävs det att man blivit godkänd av elsäkerhetsverket, vilket lämnar garantier för både yrkesutövaren och dig som kund att jobbet kan utföras på ett säkert och korrekt sätt. Hur vida ett företag är auktoriserat eller inte kan man enkelt kolla upp hos elsäkerhetsverket. Saknar firman auktorisation bör man se sig om efter någon annan.

Be om offerter

Oavsett vilken typ av hantverkare man letar efter så ska man alltid be om offerter från några intressanta firmor. Oftast skiljer sig inte priset särskilt mycket men det är alltid värt att ta en extra koll innan man bestämmer sig. Om inte annat kan det vara skönt att själv se att dom flesta ligger inom ungefär samma prisklass så att man inte behöver fundera på om man valt rätt eller inte. Däremot ska man se upp med ovanligt låga eller höga priser eftersom det oftast finns en hake med dessa.

Var ute i god tid
Att få tag i en bra elektriker är inte det lättaste eftersom det råder viss brist inom yrket. Se till att vara ute i tid så att inte bygget eller renoveringen blir stående i väntan på rätt kompetens. Är man ute i sista sekunden kan kostnaderna bli betydligt högre än om man har flera valmöjligheter.

Att tänka på
Några andra tips är att man förutom offerter ska passa på att be om referenser också. På så vis får du som kund en hint om firmans tidigare kunder varit nöjda eller inte och om dom rekommenderar andra att anlita just den firman. Dubbelkolla också så att den elektriker du planerar att anlita har rätt behörighet, och glöm inte att installationen ska dokumenteras.

Man ska alltid vara särskilt noggrann när elinstallationer och elarbeten behöver utföras i hemmet. Små saker kan man göra själv men det är då viktigt att man har koll på vilka regler som finns. I dom fall man behöver anlita en firma ska man istället vara noggrann med valet, och i första hand se till att den firma man väljer är godkänd av elsäkerhetsverket.